musiconline blog

hakkımızdaki gelişmeler & müziğe dair her şey blogumuzda!

Piyano Almadan Önce

piyano-almadan-once
19 January 2019

Müzik aleti deyince akla ilk gelenlerden biri de piyano. Çağın önemli enstrümanı özellikle klasik müzik, film müzikleri ve duygusal ezgilerin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Hal böyle olunca piyano çalmayı öğrenmek ve bir piyano sahibi olmak isteyenler de oldukça fazla. Peki piyano almadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor? Gelin musiconline blog'un bu yazısında yakından inceleyelim.

 

Piyano'nun kısa tarihine daha önceki yazımızda değinmiştik. Tahta enstrümanlardan farklı olarak akustik piyanoların genellikle yenisi makbuldür.

 

Akustik Piyano Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte piyanolar da artık elektronik. Hatta Seaboard, klavye, midi enstrümanlar da epey revaçta. Fakat orijinal piyano, elektriğe ihtiyaç duymaz ve 88 tuştan oluşur. Zaman içinde duvar ve kuyruklu olarak 2ye ayrılsa da biz bugün akustik (elektrikli olmayan) piyanoları değenledireceğiz.

Bütçeniz müsaitse; yeni/kullanılmamış piyano tercih edin.

İster duvar piyanosu olsun, ister kuyruklu piyanolar olsun, eski piyanolar (kullanılmış, deforme olmuş vs) mutlaka bakım gerektirir. Bunun yanı sıra pedalların yüksekliği ve çıkarttığı ses, tuşlarına basıldığı zaman çıkan sesin uzunluğu, ses yüksekliği ve nasıl yankı yaptığına dikkat edilmelidir. Piyanonun kalitesini belirleyen ana faktörler piyanonun yüksekliği ve üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesidir. Tabii bunun yanında piyanonun nerede üretildiği yani üretiminde hangi uzmanlıkların kullanıldığı ve üretim tecrübesi de önemli faktörlerdendir. Örneğin Alman yapımı piyanolar daha çok tercih edilen piyanolar arasındadır. Profesyonel piyanistler de genellikle kuyruklu piyano kullanırlar.

Piyano tuşlarının verdiği ton sayesinde piyano hakkında daha fazla fikir edinebiliriz. Herkesin farklı kulağı vardır, bu yüzden dinlenecek tonun kalitesi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Örneğin bazıları derin veya yüksek sesi daha çok severken kimisi temiz ve yumuşak tonlardan hoşlanır.
Piyanoyu kullanacağınız ortam ton konusunda size yardımcı olabilir. Evde çalacaksanız tınlaması düşük bir piyano, sahnede çalacaksanız akustiği iyileştirilmiş bir piyano ya da sokakta çalacaksanız ses yükseliği fazla olan bir piyano tercih edebilirsiniz.

Tüm bunlar dışında ton kalitesini genellemek gerekirse, orta tonlar ile yüksek ve alçak tonlar arasındaki denge iyi ise alacağınız piyano kaliteli demektir. Ancak keskin ve metalik bir ses veren piyanolardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Piyanoların ömrü genellikle 30 ile 80 yıl arasındadır. Unutmayın ki ucuz bir piyano ne marka olursa olsun hiçbir zaman satın aldığınız günkü tonu size vermeyecektir. Artı olarak piyano ne kadar çok çalınırsa o kadar çok tonlama, akort ayarını yaptırmanız gerekmektedir. Eğer günde 3 saatten fazla piyano ile çalışıyorsanız daha fazla akorda ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız. Tuşlara basış şiddeti de piyanonun akordunu etkilemektedir.

En iyi piyanoların tuşları; fildişinden yapılmıştır. Sesi dışında piyanonun tuşları da piyano kalitesini haber veren önemli bir faktördür. İyi bir piyanonun tuş ağırlığı 50-55 gram aralığında olmalıdır. Tuşlara bastığınızda sesi hemen duyuyor musunuz ya da ses yankılanıyor mu? Ağır tuşlu, sesi geç veren ve tuşlara bastığınızda sesin yankı yapmadığı piyanoları satın almaktan kaçınınız.

 

Piyanonun Bakımı ve Kullanımı

Çoğu enstrüman gibi piyano da özel ve hassas bir enstrümandır. Isı değişimlerinden, nemden, direkt güneş ışığından ve soğuk/sıcak hava akımlarından  etkilenir. Piyano imalatında  kullanılan malzemeler; ağaç, metal, yün, çuha ve keçe'dir.

Ahşap malzeme, armoni tahtası (sound board) olarak ve hem iç mekanizma parçalarında hem de dış bölüm de mobilya olarak kullanılır.

Armoni tahtası, piyanonun en önemli temel malzemelerindendir. Piyanonun arka bölümündedir. Görevi, tokmaklanıp titreşimle elde edilen sesi temiz hale getirmek ve yükseltmektir. Çok kaliteli "Ladin" cinsi özel kurutulmaya tabi tutulmuş çok özel ağaçlardan imal edilir. Piyanonun en hassas bölümüdür. Bu nedenle piyanoyu aşırı rutubetten, sıcak ve soğuktan ve de kuru havadan korumak gerekir. Direkt güneş ışığına maruz kalabilecek yerler ve hava akımının etkili olduğu balkon kapısı veya dışa açılan pencere de aynı yasaklı alanlardır. Yani nem kadar çok kuru bir ortam da aynı derecede zararlıdır.

Metal ve demir materyaller piyanonun iç kısmında kasnak, teller ve mekanizma içinde kullanılır. Bilindiği gibi nem ve aşırı rutubet metal malzeme düşmanıdır. Korozyona (paslanma) sebep olur. Kaldı ki piyanonun 440 hz frekans ile akort edilmesi 219 telde (bazı piyanolarda 218-220) 20-22 ton çekim gücü oluşturur. Aşırı ısı değişikliği genleşmeye neden olacağından bu durum tellerin iyi kaynaşmaması nedeniyle hem akort sorunlarına hem de tellerin sık sık kopmasına neden olur.

Piyanonun bir diğer temel malzemesi de yünden imal edilen kumaş cinsi çuha ve keçedir. Tokmaklar ve susturucular bu malzemeler kullanılarak elde edilir. Malum olduğu üzere bu tür materyallerin de düşmanları, güve gibi ve diğer kumaş yiyen böcek ve kelebek cinsi haşarattır. Bunlara da önlem olarak kışlık ve yazlık giysilere uygulanan naftalin veya bu işi görebilen böcek savar kullanmak faydalı olur.

Yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki butonlardan paylaşarak ve sosyal medya hesaplarımızı takip ederek bize destek olabilirsiniz.

Müzikle ilgili en doğru ve güncel bilgiler;  musiconline blog ’da. 

Bilgi paylaştıkça çoğalır!