musiconline blog

hakkımızdaki gelişmeler & müziğe dair her şey blogumuzda!

Nota Okumak Zor Mu?

nota-okumak-zor-mu

Müzik dünyasını ikiye bölen bir konu; nota okumak. Kimileri olmazsa olmaz kabul ederken bazı çevreler, nota okumanın iyi müzik yapmak için şart olmadığını savunuyor. Müzik nerede, musiconline orada :) Bizim de bu konu hakkında söyleyeceklerimiz var :)

 

Nota okumak zor mu kolay mı, gerekli mi gereksiz mi gibi konuları konuşmadan önce, müzik notaları ne işe yarıyor bunu anlamalıyız.

Notalar, bir besteyi ölümsüzleştirmek ve başka müzisyenlere aktarmak için kullanılır. Nota kağıdında yer alan semboller müzisyene ne zaman hangi sesi çıkarması gerektiğini anlatır. Yani aslında müzikte notalar, özellikle müziğe yeni başlayanlar için, bir rehber niteliği taşımaktadır.

Notalar müziğin alfabesidir. Tıpkı konuştuğumuz dil gibi, okumayı veya yazmayı bilmeden konuşmak ve derdimizi anlatmak mümkündür. Fakat zamanın yıpratıcı gücüne karşı kendisini koruyabilen eserler bırakmak için nota yazmayı bilmek ve okumayı teşvik etmek gerekmektedir.

Gelin, nota okumak için gereken en temel bilgilere birlikte bakalım.

 

Porte nedir?

Notaların üzerinde yer aldığı 5 çizgili alana porte denir. Portede her nota, daha doğrusu her ses, spesifik bir yere sahiptir. 

Bu noktada bir parantez açmak gerekiyor. Ses ve nota terimleri birbirine karıştırılmamalıdır. Müzikte 7 temel nota vardır, ses aralıklarına göre bu notalar oktavlar sayesinde onlarca sesi niteler. Yani porte üzerinde gösterilebilecek ses sayısı 7 notadan çok daha fazladır.

Örneğin, farklı ses aralıklarında bulunan iki “Do” sesinin notasyonu aynı olamaz. İki notanın da adı “Do” olsa bile, farklı ses aralıklarında yer aldıkları için ifade ettikleri sesler farklıdır. Kafanız karıştıysa hemen aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz:

 

notalar

Görselde de göründüğü gibi her 7 nota alt ve üst sesleri nitelemek için ismini tekrarlar, ve her nota kendi ismi ve tonuyla alt ses ve üst ses dediğimiz bas ve tiz varyantlarını niteler.

 

Sol Anahtarı, Fa Anahtarı, Do Anahtarı

5 çizgilik bir porte kullanarak birden fazla ses aralığını ifade edebilirsiniz - fakat bir yerden sonra satırların birbirine karışması da muhtemeldir. Tam bu sırada anahtarlar devreye girer. Nota yazımını ve okumayı kolaylaştırmak ve tüm sesleri 5 dizelik alana sığdırabilmek için farklı aralıklar tiz, bas ve tenor anahtarları ile ifade edilir.

Bu anahtarlara, temsil ettikleri aralığın başlangıç notası nedeniyle sol, fa ve do anahtarı da denmektedir. Tüm bu bilgiler Temel Müzik Teorisinin ana konularıdır.

 

Nota Okumadan Müzik Yapmak

'Müzik yapmak' ile kastedilen, birlikte uyum içinde olan sesleri bir araya getirmektir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, ne müzik yapmak ne de şarkı yazmak için nota bilgisine ihtiyacınız var. Örneğin, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Kurt Cobain ve daha birçok dünyaca ünlü müzisyen, nota okuma bilgisine sahip olmadan müzik kariyerlerinde yükselmiştir.

Fakat hemen hemen her şeyin hızdan ibaret olduğu günümüzde, daha hızlı beste yapmak , daha hızlı müzik üretmek, şarkı yazarken vakti daha etkili kullanmak adına nota bilgisi oldukça önem taşır. Hikayenizi anlatmak için hangi kelimeyi kullanmanız gerektiğini bilirseniz, hayat çok daha kolay olacaktır.

 

Nota Okumayı Öğrenmek

Neyse ki gelişen teknoloji sayesinde, müzik teorisi veya nota okumayı (solfej)  öğrenmek için artık okuldan okula koşturmaya gerek yok. Tek ihtiyacınız olan bir bilgisayar ve bir internet bağlantısı. musiconline ile online müzik derslerinde istediğiniz yerde, istediğiniz zaman faydalanabilir ve hatta müzik kariyerinizi hemen şimdi başlatabilirsiniz.

Müziğe başlamak istedikten sonra, müzik size bir tık kadar yakın!

Yazımızı beğendiyseniz, aşağıdaki butonlardan paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Müzikle ilgili en güncel ve doğru bilgiler; musiconline blog 'da!

Bilgi paylaştıkça çoğalır!