musiconline blog

hakkımızdaki gelişmeler & müziğe dair her şey blogumuzda!

Hip Hop Müzik Tarihi

hip-hop-muzik-tarihi

Hip Hop aslında sadece bir müzik türü değil, aynı zamanda dans, grafiti, DJ’lik ve MC’lik. Hip hop; kocaman bir kültür ve kimileri için bir yaşam tarzı. musiconline blog'un bu haftaki yazısında, hip hop'u ve etkilediği müzik türlerini ele alıyoruz.

 

Hip Hop'un Doğuşu

Hip hop, ilk olarak 1970’lerde New York’un Bronx bölgesinde doğmuştur. Bu süreçte en kritik rolü ise o dönemler özellikle polisle başı sık sık derde giren siyahi ve latin gibi azınlık gruplar oynamıştır.

Aslında Hip hop, her kültürde farklı bir şekilde tezahür etse de, merkezinde ABD yer almaktadır. Amerika'nın küçük bir muhitinde başlayan bu hareket, gitgide tüm dünyayı etkilemiştir.

Azınlıklar, bir araya geldikleri etkinliklerde veya partilerde kendi hayat deneyimlerinden, karşılaştıkları problemlerden bahsettikleri, farklı altyapıların üzerine şarkı söyledikleri bir gelenek oturtmuştur. Bu etkinliklerde yer alan DJ’ler ve MC’ler, Hip hop kültürünün mihenk taşlarını oluşturur.

MC Nedir?
Mic Controller” yani “Mikrofonu Kontrol Eden Kişi” anlamına gelmektedir. Genelde DJ’i veya sahne olacak diğer sanatçıları performansın öncesinde tanıtır, topluluğu müziğe hazırlar.

Zaman içinde DJ’lik ile MC’lik ayrılmaz bir ikili halini almıştır. Daha sık birlikte çalışma şansı bulan DJ - MC ikilileri, yeni teknikler ile daha kaliteli ve etkili şarkılar üretmeye başlamıştır. Taş plaklarda uygulanan meşhur “scratching” tekniği, 1970’lerin sonlarına doğru keşfedilmiştir.

Hip hop, 1979 yılına kadar sadece canlı müzik şeklinde icra edilmiştir. 79’da ise The Sugarhill Gang, bilinen ilk Hip Hop albümü olan Rapper’s Delight çalışmasını yayınlamıştır. Bu çalışmanın kısa sürede ulaştığı başarı diğer hip hop sanatçılarına da ilham kaynağı olmuş ve daha çok sanatçı açlık, fakirlik, adaletsizlik gibi sosyal problemler hakkında konuşmaya başlamıştır.

 

Hip Hop’un Altın Çağı

1980’ler, kimsenin deneysellikten korkmadığı bir dönem olmuştur. Özellikle LL Cool J’nin şarkılarında yer verdiği elektro gitar ve Beastie Boys’un bağıra bağıra rap yapması alışılagelmişin dışında olmaları sebebiyle hemen ilgi çekmiş ve birçok kişi tarafından sevilmiştir.

Öyle ki Cool J imzalı Raising Hell albümü müzik listelerinde ilk 10’a girmeyi başaran ilk Hip Hop albümü olurken, Beastie Boys’un Licensed to Ill çalışması uzun süre zirveden inmemiştir.

80’lerin sonunda, davul makinaları ve elektronik müzik yavaş yavaş Hip Hop’un içinde yer almaya başlamıştır. Teknolojinin ilerlemesi, ses düzenleme programlarının alınan kayıtlarla daha rahat çalışılabilir olmasını sağlamıştır.

De La Soul ve A Tribe Called Quest gibi gruplar, şarkılarında eski jazz parçalarından yer verdikleri sesler ile Hip hop’a yeni bir soluk getirmiştir.

 

Sert ve Agresif Yıllar

Hip Hop başından beri sadece müzikten ibaret olmasa da, bu dönem özellikle çete savaşları ve ABD’deki Doğu - Batı gerilimi Hip Hop müziğin içeriğini şekillendirmiştir.

90’lı yılların Hip Hop müziğine, dövüş filmlerinden aldıkları kesitlerden şarkı yapan ve agresif şarkı sözleriyle ün kazanan Wu-Tang klanı damga vurmuştur. Nas, Puff Daddy, The Notorious B.I.G, Jay-Z ve 50 Cent bu dönemin önde gelen Hip Hop / Rap sanatçılarından olmuştur.

Wu-Tang, ABD’nin doğu yakasından hikayeler anlatırken, batı yakası ise bazılarının hala popülerliğini koruduğu Snoop Dogg, Ice Cube, Tupac Shakur ve Dr. Dre gibi isimler tarafından temsil edilmiştir. Bu dönemi anlatan bir film bile yapılmıştır! Müzikle alakalı filmleri seviyorsanız, Straight Outta Compton ’ı mutlaka izlemelisiniz.

 

21. Yüzyılda Hip Hop

2000’li yıllara kadar Hip Hop sanatçıları ağırlıklı olarak Doğu veya Batı ile özdeşleştirilse de, milenyumla beraber “Orta batı” rapçileri ortaya çıkmıştır. Orta batının en bilinen iki Hip Hop sanatçısı; Eminem ve Kanye West’tir. İkisi de yoksul bir çocukluk geçirmiş ve bu süre boyunca katılmış oldukları müzik yarışmalarını büyük oranda domine etmişlerdir.

Günümüzde Hip Hop şarkıları, elektronik ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle Trap, Chicago Trap, Underground Rap gibi farklı alt türlere ayrılmıştır.

 

Uzun Lafın Kısası;

Müzik yapmak bir duygu işi ve Hip Hop, her türlü duygunun hiçbir kurala takılmadan anlatmaya yardımcı olan sayılı araçlardan bir tanesi.

Yine de müzik teorisi veya temel müzik yapma teknikleri gibi konularda bilgi sahibi olmak, duyguları aktarma sürecini daha kolay kılabilir. Kuralları bilirseniz, hangi kuralı esnetmeniz gerektiğine de karar verebilirsiniz!

musiconline ile online müzik derslerinden istediğiniz zaman, istediğiniz yerde faydalanabilir ve müzik bilginizi bir adım öteye götürebilirsiniz. Tek ihtiyacınız bir bilgisayar ve internet bağlantısı.

Yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki butonlardan paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

En güncel müzik içerikleri; musiconline blog 'da!

Bilgi paylaştıkça çoğalır!