musiconline blog

hakkımızdaki gelişmeler & müziğe dair her şey blogumuzda!

Gitar Çeşitleri

gitar-cesitleri
13 April 2019

Gitar dediğimizde çoğumuzun aklında anında beliren belli bir figür var: Tahtadan yapılma kıvrımlı bir gövde, uzunca bir sap ve altı adet tel. Oysa gitar çeşitleri bundan ibaret değil.

 

Bugün hemen hemen her müzik türü nde kendisine sağlam bir yer edinmiş olan gitar, günümüzdeki haline kavuşana kadar epeyce revizyona uğradı. Gitarın tarihi oldukça hareketli ve bunun yansıması, kendisini gitar çeşitlerinde de gösteriyor. Akustik gitar, bas gitar, elektro gitar … Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden güzel - ve her biri ayrı bir özen istiyor.

Gelin, bu geniş aileye daha yakından bakalım.

 

Akustik Gitar

Akustik gitarlar, kendi içinde ikiye ayrılıyor: çelik telli akustik gitar ve klasik gitar . İkisi tip olarak birbirine çok benziyor olsa da kullanım alanları genelde farklılık gösteriyor.

Örnek vermek gerekirse, çelik telli akustik gitarlar kolay taşınabilir olması nedeniyle genelde şarkı sözü yazmak veya beste yapmak isteyen müzisyenler tarafından kullanılıyor.

Klasik gitarlar, diğer adıyla İspanyol gitarlar, ise genelde solo performans için tercih ediliyor. Klasik gitarlar, yapısı ve tel tercihi konusunda çelik telli akustik gitarlara kıyasla farklılık gösteriyor.

 

Elektro Gitar

Öncülüğünü iki büyük gitar devi Fender ve Les Paul’un yaptığı bu muhteşem müzik aleti, 1930’lardan beri müziğin baş köşesinde yer alıyor.

Elektro gitar ın metalik ve keskin sesi, özellikle rock ve metal müzik türleri için karakterinin ayrılmaz bir parçası kabul ediliyor. Bu keskin ses gitarın üzerinde yer alan elektronik aksam sayesinde üretiliyor.

Her tahta enstrümanda olduğu gibi akustik gitarlarda da ses, gövdenin içinde kalan havanın titreşmesiyle üretildiği için sıradışı bir akustik gitar görmenizin ihtimali bir hayli düşük. Elektro gitarlarda ise ses tamamen elektronik devreler sayesinde oluşur. Bu nedenle gitar gövdelerinin çeşitli olmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor!

elektro-blog/gitar-cesitleri

 

Oniki Telli Gitar

Oniki telli gitar, aslında sadece daha ince tellere sahip bir akustik gitar. Tellerin ince olması sayesinde açılan boşluğa altı tel daha eklenince, ortaya adı üstünde 12 telli bir gitar çıkıyor :)

Bu gitarlar genelde karmaşık ve uzun enstrüman partisyonları yazmak isteyen gitaristler tarafından kullanılıyor. Akustik gitarlara göre daha pahalı olması nedeniyle genel kullanıma pek hitap etmiyor.

 

Bas Gitar

Bas gitar, geleneksel gitardan iki konuda ayrılıyor; tel kalınlığı ve tel sayısı. Her ne kadar altı telli versiyonları olsa da tipik bir bas gitarda dört tel bulunuyor. Ek olarak, sap uzunluğu diğer gitarlara kıyasla daha uzun, gövdesi ise daha büyük kalıyor.

Zengin bir müzik eseri oluşturmak için, bas seslere ve bas partisyonuna büyük bir hassasiyet göstermek gerekir. Dolayısıyla bas gitar, her müzik türünde bir yere sahip diyebiliriz. Fakat özellikle bas gitarın öne çıktığı müzik türleri; rock, jazz ve blues olarak kabul ediliyor.

 

Çift Saplı Gitar

Evet, doğru okudunuz. Çift saplı gitar, sadece gitarlar değil tüm müzik enstrümanlarını göz önünde bulundurduğumuzda ilginç bir müzik aleti.

Tipik bir çift saplı gitarın bir sapında altı, diğer sapında oniki teli bulunuyor. Özel yapım gitar kullanmak isteyen müzisyenler için farklı kombinasyonlar olduğu da biliniyor - perdeli sap ve perdesiz sap veya iki adet oniki telli sap gibi.

Garip gelse de bu orijinal enstrümanlar, profesyonel müzisyenler tarafından seviliyor. Çift saplı gitarlar, Jimmy Page, Don Felder ve Steve Vai gibi birçok büyük gitarist ve virtüöz arasında her zaman popüler bir enstrüman olarak karşımıza çıkıyor.

Bakmayın büyük ve müziğin piri olmuş isimlerden örnekler verdiğimize. Farklı ve havalı bir gitar çalmak için dünyaca tanınmış bir müzisyen olmak gerekmiyor. Müzik bilgisi olduktan sonra hiçbir şey önemli değil. Hangi gitarı severseniz sevin, önce temelleri öğrenin :)

İnternet sayesinde müzik öğrenmek, eski zamanlara göre daha az efor istiyor. Eğer bir gitar öğretmeni arıyor veya gitar derslerini deneyimlemek istiyorsanız,  musiconline ile çevrimiçi müzik dersleri size bir tık kadar yakın.

Bilgi paylaştıkça çoğalır!